Social Icons

Friday, September 7, 2012

Himpunan Hijau Peringkat Negeri Kelantan

KINI gilirannya di Kelantan!!
Selamat Datang ke Machang
Ayuh sahabat !!
Sama-sama kita meriahkan
'Himpunan Hijau Ke Putrajaya'
peringkat negeri Kelantan.


Tarikh: 13 Sep 2012 bersamaan 26 Syawal 1433h
Hari: Khamis
Jam: 4ptg-12tgh mlm
Tempat: Padang Majlis Daerah Machang

Hidup  dan bangun bersama Islam
Takbir! AllahuAkbar! Takbir! AllahuAkbar! Takbir! AllahuAkbar!

Buktikan tanda sokongan kita terhadap perjuangan Islam untuk menegakkan kebenaran, tidak kira kita dapat hadir atau tidak asalkan hati dan semangat kita kepada gerakan dan perjuangan Islam itu tiada tolak-bandingnya dengan sesuatu yang lain. Hati ini hanya untuk Islam, setiap susah payah penat jerih perlu ditempuhi bersama. JEMAAH adalah kekuatan orang Islam Itu sebabnya kita perlu bersatu dan berpadu pada jalan yang betul

..Al-kisahnya Machang..
Alhamdulillah, bersyukur kepada Allah sebab bui rakyat kelate peluang untuk berkumpul bersama-sama. Mesti ramai nok tahu gapo dio laa..
"Ambo nok royak sikit ni, untuk sumo rakyat kelate tok kiro la dok mano, kito rakyat kelate beruutung sebab kito duk di bawah negeri kelate, bawah pemerintahan ulama, Tok Guru, bersyukurlah banyok-banyok. Kito ni masih diberi peluang oleh Allah. Ambo asal mache. Ambo banggo sangat sebab himpunan hijau ni buat di mache. mesti ore mache tok sabar doh. Untuk pengetahuan umum, seminggu sebelum tarikh ni, di SMK Hamzah Machang ado buat Majlis Jamuan Raya, PM and seangkatan dengan dio mari blako.. Sungguh meriah sebab Perdana Menteri Malaysia mari mache kelate. Rakyat mache pening doh loni sebab demo keno 'basuh' tok mudoh.hehe.. Tapi hanya orang yang dikehendaki Allah sahaja boleh berfikir dengan waras, memahami dan berpihak kepada perjuangan Islam yang sebenar. Ambo tengok sini, sungguh licik dan sungguh bijoknya demo. Tapi ambo raso tok saloh Najib mari kelate, niat dio tue penting sekali. Tak dok gapo doh hok lain, mesti lah berkaitan dengan politik UMNO. Harap-harap la Allah bukok pintu hati dio untuk memerintah negara ni ikut ajaran Islam sebenar. Ambo pun raso sedih jugok sebab kito sumo ore Islam baloh sesama sendiri. Allah suruh kito bersatu tapi jadi sebaliknya. Sungguh la ado sebab tertentu buleh jadi gini. Ambo terus terang oyak sini, berdasarkan gapo hok kito tengok, perhati kehidupan dio setakat ni, PM kito loni adalah pemerintah yang tidak bertaqwa. Tokleh nok bimbing isteri dio pakai tudung lagi, tutup aurat, taat dan ikut gapo Allah suruh, kehidupan dio terlalu mewoh, terlalu penting ko dunia lebih dari penting ko akhirat.."

Sangat berharap kepada semua sahabat-sahabat,
Supaya buka minda, celik hati, intai diri, intai keluarga, intai masyarakat dan seterusnya intai pemerintah Malaysia kita kini. Nilailah sendiri setiap kelebihan, kelemahan, kekurangan yang ada dan kemenangan yang dicapai. Sesungguhnya Allah masih memberi beliau peluang untuk memerintah negara berlandaskan Al-Quran dan Sunnah, mencakupi seluruh aspek kehidupan manusia. Sungguh bersangka baik dan berdoalah, mungkin mereka memerlukan masa dan peralihan penghijrahan ke arah kebaikan. mungkin hari ini, mungkin esok, mungkin lusa, mungkin minggu depan, mungkin bulan depan, mungkin tahun depan, mungkin 2 tahun akan datang. Hanya Allah sahaja yang tahu.

Apakah pengakhirannya pemerintah Malaysia hari ini??
Apakah perubahan yang difikirkan lagi untuk kemajuan dunia??
Apakah idea-idea yang terlintas difikirannya. Apakah lagi pengisian yang ingij diisi di bumi Malaysia ini??
Apakah lagi perancangan dan perlaksanaan yang wajar diketengahkan untuk rakyat Malaysia?
Apakah keegoaan seorang lelaki itu mengatasi segalanya?
Apakah isteri dan anak-anaknya sama-sama ingin berubah atau masih banyak lagi perancangan ke arah hiburan, keseronokan yang ingin dipanjangkan lagi dalam hidup ini?
Apakah baju, beg, cincin, make-up, sofa mewah, kasut, kereta, rumah, dan perhiasan dunia masih ingin dimegahkan dan ingin dibeli, ditukar lagi?
Banyak lagi persoalan yang ingin diketengahkan supaya kita celik minda.

Kita berfikir sahaja, dan bertanya sahaja bukan menyelesaikan masalah. Tapi sekurang-kurangnya kita berfikir ke arah pencerahan Islam di Malaysia. Kita sebagai rakyat dan individu mempunyai peranan sendiri. Jangan kita hanya mengharapkan perubahan malaysia berdasarkan kepada pemerintahnya sahaja. Hendaklah kita mengubah diri kita sendiri dahulu.

"Sesungguhnya Allah tidak akan mengubah keadaan sesuatu kaum itu sebelum mereka mengubah keadaan diri mereka sendiri" (Surah Ar-Ra'd:11)

Bukankah setiap perlakuan itu bermula dari rumah?
Bukankah terdidiknya seseorang itu apabila mereka berjaya mendidik diri berdisiplin dalam mengikuti perintah Allah?
Bukankah seseorang itu mempunyai tiang agama apabila ditegakkan dan diamalkan setiap sunnahnya?

"Pemimpinlah yang bisa mengubah sesebuah organisasi itu lain dari yang lain"
"Pemimpinlah yang bisa mengarahkan dan mengerahkan tenaga-tenaga orang di bawahnya"

In a nutshell, saya berharap kita kukuhkan ukhuwwah, mantapkan amalan dan kuatkan jemaah.
Mohon maaf sekiranya terkasar bahasa, tersilap kata dalam setiap bait-bait ayat di atas. Diri ini cuba sedaya upaya memahami dan masih di tahap sederhana. Tarian gerak jari jemari ini semakin longlai. Setakat ini sahaja untuk entry kali ini, terima kasih kerana sudi menatap, membaca, memahami, menjengah dan menjenguk.

InsyaAllah, JOM Meriahkan Himpunan Hijau di Mache..

#Sesungguhnya Solatku, Ibadahku, Hidupku dan Matiku hanya kerana Allah swt#

0 comments:

Post a Comment