Social Icons

Monday, February 13, 2012

Tips Usaha Mencari Jodoh Bagi Kaum Wanita

Bismillahirrahmanirrahim..
Jodoh itu telah ditetapkan, bezanya samada kita mendapatkannya dengan cara mulia atau cara hina..
Pilihlah !!
Adakah wanita perlu berusaha?
Ya, wanita juga perlu berusaha tapi bagaimanakah caranya??

1,Berusahalah menyediakan diri sebagai produk 'solehah' yang diidam-idamkan. Biasanya produk 'solehah' yang bermutu tinggi dari segi agama dan akhlaknya mempunyai permintaan tinggi di dunia dan di akhirat. Apabila sesuai masanya dan tepat orangnya, serahkanlah 'kesediaan hati' anda untuk dirisik dan dipinang dengan jalan yang  syarak.

2,Berusaha mengawal diri supaya jangan gedik, mudah menyerah kalah dan mudah melayan karenah wanita sebegini biasanya begitu senang untuk dimiliki oleh lelaki yang tidak berakhlak sahaja. Biasanya wanita yang senang dimiliki (hanya dengan sedikit godaan berupa SMS, call, puji-pujian dan lain-lain), senang pula untuk dipersia-siakan.

3,Berkawan dengan rakan-rakan sejantina yang solehah. Jodoh anda mungkin di kalangan abang mereka, saudara mereka dan sebagainya yang soleh-soleh juga. Jelaskan niat bahawa bukan itu matlamat tapi wasilah semata-mata.

4,Jika anda terpikat kepada agama dan akhlak seorang lelaki dan anda ingin memulakan, pilihlah cara melalui orang tengah yang soleh. Jangan menghantar hasrat terus kepadanya kerana ia boleh menjatuhkan martabat dan kemuliaan 'malu' anda di matanya.

5,Minta ibu bapa, abang, atau saudara-mara yang carikan untuk anda

6,Jika anda dirisik secara langsung oleh lelaki dan anda memang menyenangi agama dan akhlaknya serta berkeyakinan dia boleh berubah menjadi lebih baik, mintalah dia merisik dengan cara yang lebih mulia iaitu dengan terus melibatkan ibu bapa, bukan hanya berdua-duaan antara anda dan dia. Ingat cara yang menggunakan orang tengah dan menjauhi fitnah itu adalah cara yang dilakukan oleh Rasulullah saw.
#Sumber : Fatimah Syarha Mohd Noordin

#Sesungguhnya Solatku, Ibadah, Hidupku dan Matiku hanya kerana Allah swt# 

0 comments:

Post a Comment